Terapia cu ventuze si efectele ei asupra acneei si a altor afectiuni

terapia-cu-ventuze-contra-acneei

Daca suferiti de afectiuni ale pielii, cum ar fi acneea, tensiunea musculară, disconfortul digestiv sau chiar nivelul ridicat de stres, atunci poate ati incercat deja orice leac posibil care la indemana. Un remediu pe care s-ar putea sa nu-l fi avut in vedere este terapia cu ventuze.

Acest tip de terapie este folosit chiar de sportivi profesionisti precum Nathan Adrian si Michael Phelps, care au obtinut medalii de aur la Jocurile Olimpice din 2016. Gimnastii precum Alex Naddour si Chris Brooks, care se bazeaza doar pe corpul lor pentru succes, investesc, de asemenea, timp in terapia cu ventuze pentru a calma disconforturile fizice provocate de activitatea sportiva si pentru a le asigura forma fizica perfecta.

ventuze-din-sticla

Celebritatile au încercat și ele terapia cu ventuze, inclusiv dive precum Jennifer Aniston si Gwyneth Paltrow care au aparut cu urme de ventuze pe spate. Mai mult, specialistii, inclusiv maseuzele moderne si vindecatorii alternativi, folosesc aceasta strategie pentru a atenua suferintele pacientilor lor. Intr-adevar, terapia cu ventuze poate fi utilizata pentru o larga varietate de probleme fizice si mentale – chiar recidive. Deci, cum functioneaza terapia cu ventuze?

Ce este terapia cu ventuze?

Terapia cu ventuze este o metoda antica de a vindeca o multime de afectiuni – de la gripa la probleme legate de piele. Diverse civilizatii au folosit aceasta terapie timp de secole. De exemplu, terapia cu ventuze este mai populara sub numele de Ba Hou Guan în China, Al-Hijama in tarile arabe si Bankes in comunitatile evreiesti. Metoda provine din partile estice ale Asiei.

In zilele noastre, puteti experimenta și puterile sale de vindecare intr-o unitate medicala moderna. Succesul sau se bazează pe accelerarea fluxului de sange al corpului si, astfel, eliberarea de supraincazire si de boala. Terapia cu ventuze presupune asezarea unei ventuze pe suprafața pielii afectate si permiterea „absorbtiei” pielii, eliberand-o de inflamatie. Cupa „suge” pielea în momentul in care o flacara este plasata in interiorul acesteia, eliberand presiunea din ea. Ventuzele sunt de obicei din sticla sau plastic si tind sa masoare intre 3 si 8 cm ca si diametru la deschidere. Exista si ventuze din silicon pentru tratamentele faciale sau masajul anticelulitic.

Cum poate fi folosita?

Pe langa posibilitatea de a trata acneea, metoda este eficienta impotriva multor altor tipuri de probleme ale pielii, racelii comune, tensiunii musculare si chiar stresului si anxietatii. În funcție de tipul de afeciune, există diferite moduri de a aplica ventuze pe corp. Ventuzele de sticla sunt de obicei incalzite si apoi puse pe piele, cautand sa o traga spre exterior, astfel incat sa stimuleze circulatia sangelui. Diferenta semnificativa intre atenuarea traditionala a durerilor musculare, etc. si aceasta terapie este ca, de obicei, prima se bazează pe aplicarea presiunii pe tesut, in timp ce cea de-a doua recurge la scoaterea tesutului din zona sa de confort.

Exista doua tipuri generale de tratament – si anume, terapia uscata si terapia umeda.

  • Terapia uscata este de obicei utilizata pentru relaxarea muschilor si pentru tratarea simptomelor racelii si gripei. Un fel de terapie uscata implica alunecarea ventuzelor pe suprafata afectata a corpului, care a fost lubrifiata generos in prealabil cu ulei. Un alt tip de cupping uscat este si terapia cu foc si implica trecerea rapida a ventuzelor in jurul zonei afectate, iar și iar.
  • Terapia umeda, pe de alta parte, este de obicei utilizata pentru probleme mai grave, precum infectii, zone umflate sau orice alt tip de iritatie care implica caldura excesiva in corp. Terapia umeda este, de altfel, adesea numita terapia prin sangerare, deoarece implica inteparea pielii vizate inainte de a pune o ventuza pe ea. Acest lucru permite ca ventuza depresurizata sa extraga sangele din taietura, prin urmare se presupune ca suge si caldura acumulata.

Se spune că ambele tipuri de terapie sunt utilizate in general pentru imbunatatirea circulatiei sangvine și a energiei qi din corp. Mai mult, se presupune ca aceasta metoda elimina toxinele termice prin extragerea lor prin aspirație. Terapia cu pierdere de sange, in special, se spune ca este eficienta in eliminarea oxidantilor care afecteaza celulele sanatoase. Poate fi astfel un remediu puternic impotriva inflamației si a pielii iritate.

Terapia cu ventuze si afectiunile precum acneea

O problema de sanatate majora care poate fi tratata cu terapie cu ventuze este acneea. Unii specialisti, in special cei care sunt adepti ai medicinei traditionale chineze, sustin ca eruptiile repetate tind să fie cauzate de circulatia sangvina stagnanta rezultata din caldura si umezeala din interiorul pielii. Se crede ca inteparea pielii si aspirarea sangelui cu o ventuza poate ajuta la atenuarea caldurii si la regenerarea circulatiei dinamice a sangelui.

Terapia cu ventuze a avut succes in tratarea acneei pana acum?

Intr-adevar, s-a descoperit chiar ca este o cura mai buna pentru aceasta decat anumite antibiotice precum tetraciclina. Cercetatorii raporteaza ca unii pacienti si-au ameliorat simptomele legate de acnee prin terapie umeda, in special. De fapt, aceasta s-a dovedit a fi in special eficienta in cazurile dificile de inflamatie a pielii, cum ar fi celulita, acneea chistica si infectia cu herpes.

ventuze faciale-contra-acneei

Care sunt tehnicile metodei de terapie cu ventuze, utilizate impotriva acneei? Deoarece simptomele acestei afectiuni a pielii sunt considerate a fi pe baza de toxine si de caldura, specialistii urmaresc sa înlature acesti factori prin eliminarea lor de pe spatele pacientului. Chiar si in cazurile de eczema, de exemplu, ventuzele sunt plasate pe puncte de presiune pe picioare si pe maduva spinarii, pe partea opusa fata de regiunea inflamata.

Un alt efect care poate fi cautat prin terapia cu ventuze este incetinirea imbatranirii pielii. Elementele nutritive pe care ventuza le aduce la suprafata tenului servesc la iluminarea tenului, pe langa faptul ca permit cremelor de fata si uleiurilor esențiale sa patrunda in piele mai eficient.

Mai concret, aspiratia ventuzei intareste pielea fetei, punand in miscare tesuturile de legatura de sub ea si, prin urmare, reducand cutele. Desigur, aceeasi metoda poate fi aplicata in cazul tenului umflat – glandele limfatice sunt golite de lichidele in exces, iar fata poate astfel sa-si recapete stralucirea sanatoasa. Iata un indiciu suplimentar – daca inca ezitati sa incercati terapia cu ventuze, masati muschii faciali, astfel incat sa ii ajutati sa se relaxeze si sa se inmoaie – aceasta este practic ceea ce face terapia cu ventuze, dar intr-o maniera mai intensificata.

Intr-adevar, acest tip de terapie se face in acest mod, indiferent de localizarea cosurilor, inflamatiei sau a unui alt tip de regiune afectata. Ceea ce demonstreaza capacitatea metodei de terapie cu ventuze de a viza problemele de sanatate chiar de la cauza lor, mai degraba decat doar tratarea simptomelor. Alte afectiuni pot necesita amplasarea diferita a ventuzelor. De exemplu, acumularea de mucus in piept este tratata adesea cu ventuze asezate chiar pe piept, in timp ce durerile din partea inferioara a spatelui necesita plasarea ventuzei in zona respectiva.

terapia-cu-ventuze

In concluzie, metoda se bazeaza in principal pe energizarea tesuturilor lezate din intregul corp oferindu-le o circulatie accelerata a sangelui, nutrientii si anticorpii de care au nevoie. Se bazeaza pe ideea ca bolile reprezinta o consecinta a blocarii energiei pozitive in canalele corpului. Absorbtia produsa de ventuza este o metoda care permite deschiderea acestor canale stimuland corpul uman sa se regenereze.

Terapia cu ventuze contra acneei, combinata cu alte tratamente

Pentru a tinti eficient acneea, tratamentul este combinat cu alte tehnici traditionale de vindecare chinezesti, cum ar fi acupunctura sau utilizarea de plante medicinale. In mod surprinzator, combinatia dintre terapie cu ventuze si un alt fel de metoda tinde sa aiba un rezultat mai bun decat cel al altor tehnici.

De fapt, mai mult de 90 la suta dintre persoanele care au incercat terapia umeda contra acneei in timpul unui anumit proces, au reusit sa reduca semnificativ simptomele. Terapia umeda a avut rezultate deosebit de impresionante atunci cand a fost efectuata in timp ce pacientul a aplicat, de asemenea, si plante medicinale pe zonele afectate.

Terapia cu ventuze si atenuarea durerilor

Cum ajuta terapia cu ventuze la ameliorarea durerii? Terapia functioneaza pe principiul cresterii fluxului de sange in jurul zonei afectate. Practic, ventuzele aplica presiune pe tesutul moale dureros, stimuland un flux de energie, inclusiv oxigen si nutrienti, de-a lungul canalelor apropiate zonei respective. In cazuri mai extreme, presiunea si caldura acestei tehnici pot fi combinate cu alte forme de terapie, cum ar fi acupunctura.

set ventuze cu supapa

Așa cum am precizat deja, sportivii tind cel mai adesea sa foloseasca terapia cu ventuze ca metoda pentru atenuarea durerii si relaxarea muschilor. Acest tip de terapie s-a dovedit utila si în cazul ranilor mai severe, cum ar fi inflamatia. Cand o articulatie sau un muschi se inflameaza, acest lucru inseamna ca organismul se pregateste sa se vindece.

In esenta, inflamatia nu este un lucru rau; este modul prin care organismul dvs. obtine globulele albe din sange, precum si fibroblastele, nutrientii si trombocitele in scopul de a hrani si de a vindeca tesutul. Practic, terapia actioneaza ca un catalizator si grabeste acest proces pentru a va aduce o usurare rapida a durerilor provocate de aderente, carcei sau pur și simplu de o sesiune de gimnastica intensa. Terapia cu ventuze este, de asemenea, cunoscuta pentru calmarea migrenelor, durerilor articulare si a durerilor de spate.

Cu toate acestea, metoda poate fi folosita si contra durerilor cauzate de boli grave, cum ar fi cancerul. Intr-adevar, numeroase studii medicale au dovedit ca terapia cu ventuze este mai eficienta decat medicamentele traditionale, precum analgezicele.

Eliminarea celulitei cu ajutorul ventuzelor

Pentru tratarea celulitei, marginile ventuzelor precum si zona ce urmeaza a fi masata sunt unse cu ulei si plasate in jurul zonei cu probleme, dar nu neaparat asezate direct pe tesutul afectat. In acest caz ventuzele nu sunt tinute pe loc ci sunt plimbate pe zona cu probleme inainte si inapoi sau circular, pentru a distruge depozitele de celulita. Pentru acest tip de tratament cu ventuze sunt indicate ventuze pentru masaj anticelulitic sin silicon. Acest tip de ventuze nu fac un vacuum foarte puternic, putand astfel fi plimbate pe piele pentru un masaj tonifiant care sa ajute la eliminarea toxinelor prin stimularea sistemului limfatic.

Terapia cu ventuze, digestia si controlarea toxinelor

Daca suferiti de afectiuni digestive, aceasta terapie va poate fi de ajutor si in acest caz. Se crede ca daca sistemul dumneavoastra digestiv nu functioneaza la fel de eficient pe cat v-ati dori, acest lucru se poate datora si tensiunii acumulate in corp. La fel cum muschii formeaza carcei atunci cand sunteti stresati, tracturile digestive se pot contracta ceea ce duce la indigestie, congestie si constipatie.

Acelasi lucru este valabil si pentru sindromul intestinului iritabil, care nu este doar rezultatul unor organe excesiv de sensibile, ci si al anxietatii la care reactioneaza corpul. Metoda poate fi eficienta impotriva tuturor tipurilor de probleme conexe, cum ar fi durerile de stomac, gastrita, retentia de apa, lipsa poftei de mancare, diaree, etc.

La fel, terapia cu ventuze poate fi de ajutor atunci cand organismul este coplesit de toxine. Toxinele din corpul dvs. sunt stimulate si incurajate sa se deplaseze de-a lungul fluxului de sânge accelerat si astfel puteti sa scapati de ele in mod natural. Acelasi lucru este valabil si pentru mucusul acumulat in plamani sau sinusuri.

In mod natural, organismul  lucreaza pentru a va elibera de mucus prin tuse, dar puteti grabi procesul de vindecare a alergiei sau racelii prin stimularea mai rapida a sangelui si a lichidului limfatic al sistemului imunitar. Rezultatul – organe vitale curațate natural si sanatoase din nou.

Terapia cu ventuze contra sindromului de canal carpian

S-a sugerat ca terapia cu ventuze poate combate chiar tulburari senzoriale, cum ar fi sindromul tunelului carpian, care afecteaza in medie 7 milioane de americani, in special femei. Afectiunea duce comprimarea progresiva a nervilor mainii. Acest lucru nu este doar dureros, dar poate duce la pierderea completa a sensibilitatii si a operabilitatii mainilor. Din fericire, terapia cu ventuze poate ameliora aceasta stare, intrucat un studiu realizat de germani sustine ca pana si expunerea o singura data la terapia cu ventuze duce la atenuarea simptomelor tulburarii.

Cum functioneaza?

Desi un efect placebo care duce la îmbunatatirea starii pacienților nu poate fi exclus, este mai probabil ca terapia umeda sa aiba efecte antinociceptive sau, alternativ, sa fi putut modifica perfuzia tisulara a pacientilor, imbunatatind activitatea nervului medial.

Relaxarea prin terapie cu ventuze

Nu in ultimul rand, terapia cu ventuze nu va ajuta sa va imbunatatiti doar functiile corpului, ci si capacitatea de relaxare a mintii dumneavoastra. Relaxarea in  ambientul calm in care se are loc de obicei sedinta de terapie cu ventuze poate avea deja efecte benefice asupra bunastarii spirituale. La urma urmei, cateva momente de odihna fara sa ne miscam sunt deja extrem de benefice pentru starea sufletească. Ventuza, in sine, ajuta in continuare la relaxare prin eliberarea stresului din muschi, prin extensie – din sistemul nervos si, in cele din urma, din minte.

tratament-cu-ventuze

Cum se realizeaza terapia cu ventuze acasa

  1. In primul rand trebuie sa achizitionati un set de ventuze cu supapa. Sunt mai moderne decat ventuzele din sticla, vacuumul realizandu-se cu ajutorul unui pistol, nefiind implicata flacara.
  2. ungeti pielea din zona afectata cu ulei
  3. plasati ventuzele simetric pe zona de tratament
  4. in capul fiecarei ventuze pozitionati pistolul si pompati pentru a face vacuumul.
  5. Mentineti ventuzele vidate 5-10 minute dupa care devidati folosind supapa din capul ventuzei.

Concluzii

Acum ca ati aflat mai multe despre aceasta tehnica, este posibil sa fi prins curaj sa incercati chiar pe pielea dvs. In timp ce acest tip de terapie este in general sigur, exista cazuri in care aceasta a dus la lipsa de globule rosii din sange, cauzand anemie. In afara de asta, singurul efect secundar este vanataia temporara pe care o lasa ventuzele. Daca ati incercat sa scapati de una dintre afectiunile enumerate sau daca pur și simplu cautati un mod ghidat de a va relaxa pe fondul unui stil de viata mereu in miscare, poate doriti să oferiti terapiei cu ventuze pentru masaj o sansa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *