Ventuze medicinale

ventuze medicinale

Ventuzele terapeutice sunt accesorii de pret folosite inca din antichitate in medicina traditionala chineza, fiind cunoscute si in societatile occidentale, desi la un nivel ceva mai scazut. Multe persoane stiu despre aceste ventuze medicinale, dar nu au beneficiat insa niciodata de un astfel de masaj. Acest lucru nu poate fi decat trist, beneficiile oferite asupra sanatatii si starii generale de bine fiind enorme. Prezentam in continuare doar cateva dintre argumente care ar trebui sa convinga pe toata lumea ca aceste ventuze medicinale merita incercate.

Unii dintre noi au auzit de ventuze medicinale chiar si de la bunici, acestia folosindu-le mai ales pentru racelile puternice si tuse. Rezultatele actuale sustin eficienta ventuzelor terapeutice in cazul acestor afectiuni, ajutand prin stimularea circulatiei, drenarea limfei si relaxarea concomitenta a muschilor la incalzirea corpului, eliminarea toxinelor si grabirea vindecarii. Atunci cand este folosita alaturi de acupunctura tehnica ajuta cu atat mai mult la sporirea rezultatelor pozitive.

Prin relaxarea completa a organismului si muschilor, ventuzele sunt foarte potrivite si in cazul durerilor de cap. Acestea pot face durerea sa treaca fara a mai fi nevoie de pastile. Terapia cu ventuze medicinale reprezinta de altfel o metoda non-invaziva si naturala pentru tratarea unei serii largi de afectiuni. In conditiile in care apelam constant la pastile pentru orice problema, o alternativa este intotdeauna binevenita. Tratamentul cu ventuze nu este permanent si poate fi aplicat ca o pauza, o gura de aer proaspat prin care organismul sa fie surprins fata de ritualurile obisnuite in fata carora poate deveni chiar imun.

Ventuze medicinale Beneficii si utilizare

Ventuzele medicinale sunt benefice pentru o serie mult mai larga de afectiuni decat racelile si durerile de cap. Un exemplu foarte bun este reprezentat de ajutorul adus in cazul durerilor musculare si reumatice. Eficienta asupra durerilor musculare este dovedita de integrarea in rutina de ingrijire a sportivilor de performanta de catre fizioterapeuti de top. Aceste ventuze medicinale ajuta la reducerea durerilor din zone precum:

  1. umerii,
  2. spatele,
  3. picioarele
  4. sau bratele.

Dimensiunile variate in care sunt disponibile ventuzele terapeutice in momentul actual fac aplicarea usoara pe orice grupa de muschi. Masajul cu ventuze medicinale este foarte util dupa sesiunile intense de antrenament, precum si in cazul perioadelor de recuperare de dupa accidentari.

O utilizare mai putin cunoscuta a ventuzelor, dar foarte eficienta, este cea pentru tratarea problemelor digestive. Aplicarea de ventuze medicinale se dovedeste a fi foarte utila in cazul unor afectiuni precum gastrita, diareea sau indigestiile. Ventuzele terapeutice se aseaza pe abdomen si se plimba apoi pe suprafetele cu probleme cu ajutorul uleiului de masaj.

ventuze medicinale

De asemenea, o utilizare mai putin cunoscuta este si cea pentru probleme ginecologice. Ventuzele cu vacuum ofera confort in cazul crampelor uterine, durerilor menstruale si cistitelor. Sesiunile de aplicare a ventuzelor si baile calde reduc considerabil disconfortul.

Masajul cu ventuze medicinale se aplica de obicei complementar cu acupunctura si aromaterapia. Din mixul celor trei tehnici rezulta o arma imbatabila impotriva durerilor de orice tip. De asemenea, aceste ventuze terapeutice pot fi aplicate pe toate regiunile corpului, ajutand la refacerea tuturor grupelor de muschi si fiind un instrument extrem de util pentru sportivi. Merita astfel sa incerci aceasta metoda alternativa de tratament, care te poate ajuta in acelasi timp sa te relaxezi.

Desi multi oameni sunt sceptici in ceea ce priveste tratamentul cu ventuze medicinale, acesta s-a dovedit, de-a lungul timpului, a fi extrem de benefic pentru ameliorarea unor afectiuni si, mai ales, pentru infrumusetarea aspectului fizic. Acest tip de tratament isi are originea in medicina traditionala chinezeasca iar de-a lungul anilor, a devenit din ce in ce mai populara. Daca totusi nu sunteti convinsi sa incercati acest tip de tratament, va vom dezvalui exact cum se aplica ventuzele terapeutice si ce pot face pentru sanatate.

Ventuze medicinale Cum se aplica in mod corect?

Acest procedeu este obligatoriu sa fie realizat de personal calificat, care sa manevreze si sa aplice in mod corect ventuze medicinale, pe corpul pacientilor. In general, acestea se aplica pe spate, si sunt confectionate din diferite materiale, cum ar fi:

  • bambusul;
  • sticla;
  • plastic;
  • sau portelanul.

In cazul ventuzelor din sticla, bambus sau portelan se foloseste o flacara care se introduce in interiorul ventuzelor, insa pentru un timp foarte scurt. Astfel, ventuza terapeutica se umple cu gazele fierbinti emanate de flacara si apoi, aceasta se asaza imediat pe piele, pentru ca acele gaze sa nu apuce sa se raceasca. Acesta este procedeul de baza de care trebuie sa se tina cont in terapia cu ventuze medicinale. Daca acele gaze se racesc, atunci aplicarea ventuzelor nu va fi eficienta si nu va avea efectul dorit. De asemenea, camera in care se va realiza procedeul, trebuie sa fie calduroasa si aerisita!

Dupa aplicarea acestor ventuze medicinale pe piele, se vor lasa sa actioneze un jur de 15 minute, timp in care, in interiorul lor, se va observa cum pielea se umfla putin, se inroseste si incepe sa se umezeasca, semn ca ventuzele au fost aplicate corect si au inceput sa actioneze optim.

Este extrem de important ca ventuzele sa se aplice corect, asa cum am mentionat mai sus, lucru ce poate fi facut numai de catre oameni specializati in aceasta ramura a medicii traditionale.

Alte tipuri de ventuze medicinale

Pe langa ventuzele clasice, care se aplica cu ajutorul unei flacari, pe piata si-au facut apartitia si ventuze medicinale din plastic dur cu supapa cu un mod de actiune mai modern, si anume: ventuzele care se aplica cu ajutorul unui dispozitiv special numit pistol de vidare. Acesta din urma are rol de a elimina aerul din ventuza, prin intermediul unei valve, procedeu care este mult mai rapid si practic. De asemenea, exista si ventuze medicinale care au atasata o para de cauciuc, care, prin apasare, la fel, elimina aerul din interiorul ventuzei.

Asadar, indiferent de tipul de ventuze medicinale folosite, fie ca sunt cele cu flacara, fie ca sunt cele cu pistol de vidare, mai des folosite in zilele noastre, ideea este ca acestea sa fie aplicate corect pe zonele cu probleme, fiind folosite indeosebi pentru zonele dureroase ale spatelui.

Zonele corecte de aplicare a ventuzelor terapeutice!

Pacientul trebuie sa stea perfect culcat pe burta, intr-o pozitie cat mai comoda si comfortabila, pentru a ajuta corpul sa se relaxeze. Aplicarea ventuzelor in mod corect, se face de sus, spre mijlocul spatelui, apoi spre exteriorul acestuia. Practic aplicarea se va face de o parte si de alta a coloanei vertebrale, insa niciodata nu se vor aplica ventuze medicinale direct pe coloana vertebrala sau pe zona lombara a spatelui ( la baza )! Acest aspect este extrem de important pentru folosirea ventuzelor terapeutice. Zonele de aplicare trebuie sa fie bine stabilite si cunoscute de catre persoana care realizeaza procedeul.

In concluzie, daca aceste ventuze medicinale sunt aplicate in mod corect, ele pot trata numeroase afectiuni, plecand de la dureri de spate si pana la bronsite, pneumonii sau chiar TBC. De asemenea, acest tratament ajuta si in cazul racelilor sau a gripei si ar trebui incercat macar o data. Secretul functionarii ventuzelor terapeutice, sta in aplicarea corecta a acestora! Este cel mai important aspect al acestui tip de terapie medicala.